Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vi fortsätter bekämpa växten parkslide

Parkslide, en oönskad växt som riskerar att bli invasiv art, sprider sig i Nacka. Hjälp oss att kartlägga dess utbredning genom en felanmälan.

Parkslide är en flerårig, storväxt ört som i sitt växtsätt liknar bambu. Den är upp till 3 meter hög och har kraftiga rötter. Precis som med jättebjörnloka bör den bekämpas eftersom den annars tränger ut andra, inhemska växter.

– Att bli av med parkslide är ett långsiktigt arbete och kommunen utökar i år sitt bekämpningsprogram med att minska bestånden ytterligare. Nackaborna är bra på att anmäla när de hittar parkslide och det är vi väldigt tacksamma för. Fortsätt gärna anmäla så hjälper ni oss med vår kartläggning, säger Kajsa Gustavsson, vilt- och naturförvaltare på Nacka kommun.

Så bekämpas parksliden

Du som upptäcker parkslide på din tomt bör också bekämpa den. Men gräv inte upp rötterna! Det är så parkslide sprider sig, berättar Kajsa Gustavsson:

– Vi har sett att parkslide går bra att bekämpa genom att klippa den del av växten som syns ovan mark. Börja direkt när de första skotten, som liknar sparris, kommer på våren. Då klipper du ner dem innan de hinner växa till sig, säger Kajsa Gustavsson. Upprepa klippningen med några veckors mellanrum hela sommaren. Efter några år ger växten upp och kommer inte tillbaka.

De avklippta skotten kan läggas åt sidan vid växtplatsen eller läggas i väl förslutna säckar märkta med "invasiv växt" och lämnas i containern för energiåtervinning på närmaste kretsloppscentral. Informera gärna personalen om innehållet i säcken innan du kastar.

Anmäl via felanmälan på webben eller i appen

Vill du anmäla parkslide i Nacka?

Anmäl om du har sett parkslide Hjälp oss kartlägga och bekämpa parkslide

Om parkslide skymmer sikten

Om parkslide växer vid en väg och skymmer sikten, så felanmäl den som trafikfarlig växtlighet under kategorin Växtlighet och träd

Om parkslide skymmer sikten Anmäl parkslide vid vägkant här


Här kan du läsa mer om parkslide

Tre meter hög parkslide tas bort av ynglingFoto: Sommaren 2020 fick vi hjälp av sommarjobbande ungdomar med bekämpning av parkslide. Bilden är från Mjölkudden i Boo.

Sidan uppdaterades: