Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nära till naturen i Nacka

I Nacka har vi närmare till skyddad natur än i någon annan kommun i Sverige och bara häften så långt som genomsnittet i Stockholmsområdet.

Nackaborna har det kortaste avståndet från sin bostad till skyddad natur av alla Sveriges kommuninvånare, konstaterar Statistiska Centralbyrån (SCB) i sin årliga rapport om skyddad natur. I genomsnitt har en Nackabo endast 600 meter till ett skyddat naturområde, jämfört med 1,2 kilometer i genomsnitt för invånare i hela Stockholms län.

Snart 15 naturreservat, och ett 16:e på gång

Nacka hör också till de kommuner som har flest kommunalt beslutade naturreservat. Vid årsskiftet hade Nacka 13 naturreservat, vilket slås endast av Örebro (19), Gagnef (16) och Leksand (16). Det fjortonde naturreservatet i Nacka blev Rensättra, som inrättades tidigare i år och det femtonde blir Ryssbergen, som var ute på samråd i våras. Arbete pågår även för att inrätta ett naturreservat i Skarpnäs.

18 procent är skyddat och hälften ska vara grönt

När Nacka växer och fler flyttar hit blir det ännu viktigare att bevara grönområden och att göra dem tillgängliga för alla som vill komma ut och njuta av naturen. Vid 2020 års slut var 18 procent av Nackas totala yta skyddad som naturreservat. Dessutom har vi det stora Erstaviksområdet, som inbjuder till besök med sina vackra hagar, ängar och skogar. Ett av kommunens övergripande mål, som ska styra all planering, är att minst halva Nacka ska vara grönt.

Läs hela rapporten om skyddad natur från SCB

Hitta till ditt närmaste naturreservat i Nacka här

Sidan uppdaterades: