Vrakvikens gäddfabrik ligger nedanför Herrgården i Nyckelviken i riktning mot Vrakberget.
GPS-koordinater: 59.322794, 18.192817
Vrakviken hör till vattenområdet Lilla Värtan, som sträcker sig från Nyckelviken norrut längs Djurgården och Lidingö och vars ekosystem är hårt ansatt av exploatering. Det är brist på lekområden för rovfisk längs kustområdet, vilket skapar obalans i ekosystemet genom ett överskott av fisk som äter undervattensvegetation och små algbetande djur som märlräkor, insektslarver och snäckor.
Genom att anlägga en gäddfabrik i den tidigare torrlagda delen av Vrakviken gynnas rovfisk som gädda och abborre. Syftet är att skapa den strandnära och grunda miljö som vuxna fiskar naturligt simmar in i för att leka om våren och lägga sin rom.
De vuxna fiskarna lämnar sedan platsen och ynglen som kläcks får en gynnsam plats att växa till sig i inne i lagunen innan de vid cirka 10 centimeters längd simmar ut i Lilla Värtan, väl rustade att bli en del av balansen i ekosystemet.
Genom att det blir fler rovfiskar minskar mängden växt- och smådjursätande fiskar och det blir ökad mängd av de algbetande djuren. Det leder bland annat till att mängden fintrådiga alger som skapas av till exempel övergödning minskar och en bättre balans i ekosystemet skapas.
Rovfiskar som gädda och abborre har av naturen ett hemvändarbeteende, vilket innebär att de vanligen kommer tillbaka till den plats där de lekt tidigare eller fötts på för att leka och lägga sin rom. Det ger goda chanser till ett förbättrat rovfiskbestånd i Lilla Värtan på sikt.
Ovanför Vrakvikens gäddfabrik finns Smedjedammen, som fungerar som vattenmagasin för fabriken. Vid låg vattenföring till fisklagunen/lekplatsen kan dammen fungera som reservoar. Genom att "dra ur proppen" ur dammen kan ynglen sköljas ut till havet, förutsatt att det inte är grodor närvarande i dammen.
Som besökare kan du gå ut och spana på fiskarna som leker och på yngel från en liten brygga. Platsen fungerar också som boplats åt sländor, fåglar, grod- och kräldjur och många andra vatten- och skogsnära arter, så det finns mycket djurliv att se.
Projektet delfinansieras av LOVA, Lokala vattenvårdsprojekt och LONA, Lokala naturvårdssatsningen.
Sidan uppdaterades: