Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Älvornas våtmark

Älvornas våtmark är en liten våtmark belägen i Trollsjöns naturreservat i Boo. Ytan blir en pedagogisk våtmark, där besökaren på ett sagofyllt sätt får lära sig mer om vatten och våtmarkens invånare.

Hitta hit

Älvornas våtmark ligger mellan Sockenvägen och parkeringen vid Fregattbacken vid Trollsjöns naturreservats entré.

GPS-koordinater: 59.308767, 18.275419

Bil- och cykelparkering finns på platsen. Busslinjerna 414, 442 och 447 går till busshållplats Kompassvägen och därifrån är det cirka 50 meter promenad.

Utforska våtmarkens magi

Vet du hur en älva blir till? I sagorna kommer de till liv när vatten och luft blandas. När vattenånga från våtmarken stiger upp i luften, det är då som älvorna föds ur de slöjlika dimmorna som bildas. Kanske kan du få se dem när du vandrar runt Älvornas våtmark.

Spännande upplevelser på gångvägar och stigar

I våtmarken tar du dig runt på spänger, gångvägar och stigar. Utforska insektshotell och grodhotell, gå över spännande broar, huka dig genom "fågellunden" och njut av Alarnas ö. Spana efter djur och insekter i vattnet eller skapa din egen saga. Dansa som en älva eller ta en lugn picknick i solen.

Projektet finansieras av Våtmarkspaketet

Våtmarkspaketet är en samlad insats av Nacka kommun för att återskapa, restaurera och nyanlägga våtmarker. Genom att återställa våtmarkernas ekosystem och med detta skapa biotoper som är gynnsamma för växt- och djurarter. Detta är starkt bidragande till att stärka den biologiska mångfalden.

En aktiv våtmark bidrar till att öka mängden vatten i landskapet, främst till ytvattnet och verkar flödesdämpande vid höga vattenflöden.

Projektet sker i dialog och samarbete med olika organisationer och föreningar i Nacka, samt med Värmdö kommun och Länsstyrelsen i Stockholm. Finansiering för de separata våtmarksprojekten söks från olika källor, bland annat LONA (Lokala naturvådssatsningen) och LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt).

Läs om LONA på Naturvårdsverkets webbsida.

Läs om LOVA på Länsstyrelsens webbsida.

Sidan uppdaterades: