Ekmiljöer har funnits i Stockholmsområdet under mycket lång tid och en del riktigt gamla ekar har bevarats in i våra dagar. I vårt stadsnära landskap finns i dag bland de rikaste bestånden av grova ekar i landet. De allra tätaste förekomsterna av äldre ekar finns faktiskt i det direkta närområdet till Stockholm, bland annat i Nacka. Våra gamla träd är något att vara både stolta över och rädda om.
Även ur ett europeiskt perspektiv är det viktigt att bevara våra gamla träd, där Sverige har bland de största förekomsterna av riktigt grova träd i Europa.
Trädinventeringen 2023-2024 är avslutad och vi riktar ett stort tack till alla som registrerat sina stora träd och gett oss mycket värdefull kunskap för att kunna planera bästa möjliga skogsvård i Nacka.
Gamla och grova utgör viktiga livsmiljöer för en mängd olika svampar, mossor, lavar, insekter, fåglar och även däggdjur. Trädinventeringen ger oss inte bara ökade möjligheter att bevara dessa träd, utan blir också ett redskap i planeringen för att nya träd ska få bästa förutsättningar att växa sig stora och kunna bidra till att bevara den biologiska mångfalden även i framtiden.
Trädinventeringen genomfördes i syfte att kartlägga de värden som finns i framför allt bebyggelsemiljöer och är en del av vårt löpande arbete med biologisk mångfald. En utökad kunskap om de skyddsvärda träden kommer bidra till att vi kan:
Inventeringen utgör också ett underlag för kommunens naturvårdsplan, som i sin tur blir en del av kommunens översiktsplan.
Riktigt gamla och grova träd blir allt ovanligare i landskapet och de som finns kvar är viktiga att bevara oavsett om de växer i skogsmark, odlingslandskapet eller i stadsmiljö. Du behöver samråda med länsstyrelsen innan du fäller, beskär eller genomför någon annan åtgärd som påverkar ett särskilt skyddsvärt träd.
Uppfyller trädet något av följande kriterier är det särskilt skyddsvärt:
Både levande och döda träd ingår i definitionen.
När man tänker på de särskilt skyddsvärda trädens beaktansvärda ålder är det lätt att förstå att det dröjer länge tills en liten ekplanta har uppnått samma värden. Därför är det viktigt att bevara och sköta ekar och andra ädellövträd i olika åldrar, de som blir morgondagens jätteträd.
Eken hade hög status vid gods och herresäten och det är i anslutning till herrgårdar och i parkmiljöer vi hittar många gamla grova ekar idag. Även andra ädellövträd som lind, alm och ask har varit uppskattade i herrgårdsmiljöer, anlagda parker och vid kyrkogårdar.
På bondeägda marker var situationen en helt annan, och det har sin förklaring. Redan under medeltiden var avverkning av ekar förbjudet. Under 1600-talet tillkom det så kallade regalet som innebar att ekarna tillhörde kronan, det vill säga staten. Virket kunde inte nyttjas av bonden utan skulle avvaras för skeppsbyggnad. När skyddet så togs bort, en bit in på 1800-talet, avverkades många av de vid det laget illa omtyckta träden.
Träden har haft betydelse för oss genom alla tider, såväl kulturellt som till praktisk nytta. Vi har inte minst nytta av de ekosystemtjänster träden ger oss genom att de bland annat renar luft, producerar syre, utjämnar temperatur och uppehåller dagvatten. Träden är förstås också mycket uppskattade inslag i vår närmiljö som får oss att må bra på flera sätt.
De gamla grova träden är viktiga livsmiljöer för en mångfald av svampar, mossor, lavar, insekter, fåglar och även vissa däggdjur. Totalt sett är långt över tusen arter kopplade till eken, fler av dessa är idag hotade och sällsynta. Att ta väl hand om träden är alltså en nyckel till att bevara en mångfald av olika organismer.
Sidan uppdaterades: