Hoppa till innehåll

Framtida områdesskydd

Kommunstyrelsen tog den 16 december 2024 beslut om att utreda 31 områden för formellt skydd. I Mål och budget 2025-2027 har medel avsatts för att öka andelen skyddad natur i Nacka med ett tydligt mål att minst 30 % av naturen i Nacka ska skyddas för framtiden. Detta kan ställas i relation till EU:s strategi för biologisk mångfald till 2030 där en av målsättningarna är att rättsligt skydda minst 30 % av EU:s landyta.

Vad händer nu?

I en bilaga till kommunstyrelsens beslut är utredningsområdena prioriterade. Alla områden är viktiga för att nå målet 30 % skyddad natur och prioritetsordningen anger endast i vilken ordning områdena ska utredas. I beslutet finns också ett förslag på skyddsform att utreda i första hand. De skyddsformer som utreds är naturreservat, biotopskyddsområde och naturvårdsavtal. Områdena ska utredas för skydd men alla områden kanske inte kan skyddas av olika orsaker. På privat mark är det också en förhandling med markägare om ett skydd är möjligt. Gränserna för utredningsområdena är schematisk och kan komma att ändras.

Just nu tittar vi på två områden i Erstavik och ett blivande kulturreservat i Baggensstäket. I Erstavik pågår inventeringar utifrån förutsättningen att undersöka möjligheterna för naturvårdsavtal på 30 eller 50 år. Det är Skogsstyrelsen som genomför inventeringarna. En naturvärdesinventering kommer också att genomföras i det västra området sommaren 2025.

Utredningsområden Naturvårdsrådet alla områden + naturminne.png

FAQ

Hur mycket är skyddat idag i Nacka?

Idag är knappt 25 % av kommunens land- och sötvattensområden skyddade och cirka 7 % av kommunens marina miljöer. I kommunen finns skyddsformerna naturreservat, Natura 2000-område, naturminne och naturvårdsavtal.

Varför ska mer natur skyddas?

Skyddet behövs för att bevara Nackas naturmiljöer för framtiden, både för naturens egen skull och för människans. Genom att skydda fler områden bevarar och stärker vi den biologiska mångfalden, ekologiska spridningssamband för olika arter och främjar friluftslivet.

Hur många hektar behövs för att uppnå målet 30% skyddade land- och sötvattensområden?

För att nå målet behöver knappt 550 hektar skyddas utöver det som var skyddat vid årsskiftet 2024/2025.

Hur har utredningsområdena valts ut?

Vid valet av områdena har hänsyn tagits till naturvärden, rekreativa värden, ekologiska spridningssamband, Nackabornas närhet till naturen, avvägning mot andra intressen samt inspel från natur- och friluftsföreningar och politiker.

Hur har avgränsningen av områdena gjorts?

Avgränsningen för varje område är schematisk och behöver utredas mer i detalj. Det kan exempelvis handla om anpassning till fastighetsgränser, förhandling med markägare, befintliga detaljplaner, vägar, naturvärden med mera.

Hur har prioriteringen gjorts?

Alla utpekade områden är viktiga för att nå målet att skydda 30 % av Nackas land- och sötvattensområden. Områden som till största delen ligger på kommunal mark eller som är inte är detaljplanelagda har prioriterats för utredning i första hand eftersom det i vissa fall möjliggör en snabbare process. Områden som har bedömts som särskilt viktiga utifrån naturvärden, rekreation och funktion i ekologiska spridningssamband har och prioriterats högt.

Vad betyder de olika skyddsformerna?

Naturreservat: Varje naturreservat är speciellt och har sina egna regler (föreskrifter) och skötselplan. Skyddsformen passar för lite större ytor med olika biotoper och en eller flera markägare. Syftet med att skydda ett område som naturreservat kan vara både för att bevara biologisk mångfald och för att bevara ett område för friluftslivet. Skyddet kan omfatta land, limniska och marina miljöer.

Biotopskyddsområde: För mindre områden, maximalt 20 hektar stora kan det passa att bilda ett biotopskyddsområde. Området ska bestå av en och samma biotop och biotopen ska utgöras av någon av de 35 biotoper som anges i bilaga 2 & 3 i Förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.

I Sverige finns också ett generellt biotopskydd som innebär att sju olika biotoper är skyddade i hela landet. Det generella biotopskyddet innefattar bland annat alléer, åkerholmar och odlingsröse i jordbruksmark.

Naturvårdsavtal: Kommunen kan teckna ett naturvårdsavtal med en privat markägare. Avtalet tecknas på mellan 1-50 år och innebär att markägaren får en ekonomisk ersättning mot att denne avstår från exempelvis skogsbruk.

Läs mer om olika skyddsformer på Naturvårdsverkets webbplats.

Sidan uppdaterades: