Vattnet utgör grunden för allt liv på vår planet och spelar en avgörande roll för människors hälsa och hållbar utveckling. Det är en nödvändighet för att producera mat och energi, och bristen på vatten kan ge upphov till konflikter både inom och mellan länder.
Tyvärr har en av tre personer i världen inte tillgång till god hygien, vilket skapar hälsoproblem både för människor och miljön, särskilt för de som lever i fattigdom. Ofta är det kvinnor och flickor som bär ansvaret för att säkerställa tillgång till vatten för sina familjer. Detta kan i sin tur leda till att kvinnor och flickor hindras från att tjäna pengar eller gå i skolan.
Att ha tillgång till rent vatten och god hygien är av avgörande betydelse för människors hälsa och utveckling.
Källa: www.globalamalen.se
Rent vatten och sanitet utgör grundläggande förutsättningar för hälsa och välmående hos invånarna i Nacka kommun. Som en myndighet och VA-producent har kommunen ett ansvar som sträcker sig bortom att bara säkerställa tillgången till avlopp och dricksvatten. De arbetar också aktivt med att förbättra vattenkvaliteten, främja effektiv vattenanvändning och minska utsläpp av farliga kemikalier.
I många svenska sjöar och vattendrag pågår problem med föroreningar och övergödning, och här tar kommunen ansvar för att genomföra flertalet åtgärder som krävs för att förbättra vattenkvaliteten.
Kommunens arbete inom detta område regleras av flera lagar, såsom lagen om allmänna vattentjänster, säkerhetsskyddslagen, livsmedelslagstiftningen, smittskyddslagen, miljöbalken och brottsbalken.
Nacka kommun har ansvar för tillgången till dricksvatten och avlopp och därmed stor rådighet över flera delar i det här målet. Ansvaret regleras i flera lagar, bland andra lagen om allmänna vattentjänster, säkerhetsskyddslagen, livsmedelslagstiftningen, smittskyddslagen, miljöbalken och brottsbalken.
Kommunen har också rådighet över att förbättra vattenkvaliteten genom att minska föroreningar, stoppa dumpning och minimera utsläpp av farliga kemikalier. Kommunen har dock liten rådighet över dricksvattenkvaliteten hos fastigheter utanför det allmänna VA-området, det vill säga fastigheter med egen brunn.
Exempel på aktiviteter som bidrar till målet är:
Efter en grundlig kartläggning av Agenda 2030 har kommunen bedömt att hela 85 av de totalt 169 delmålen har en tydlig koppling till de uppgifter som ingår i det kommunala grunduppdraget och Nacka kommuns frivilliga åtaganden. Dessa delmål, som kommunen har befogenhet att påverka, återfinns inom samtliga 17 övergripande mål.
Nedan presenteras delmål under mål nr 6, rent vatten, som är relevanta för kommunen.
Mål nr 6. Rent vatten
Delmål 6.3. Förbättra vattenkvalitet och avloppsrening samt öka återanvändning.
Delmål 6.4. Effektivisera vattenanvändning och säker vattenförsörjning.
Delmål 6.5. Integrerad förvaltning av vattenresrurser
Delmål 6.6. Skydda och återställ vattenrelaterade ekosystem.
Gå ihop med ett gäng på ditt jobb eller i din skola och hjälp till att rensa upp i något smutsigt och skräpigt vattendrag i närheten av där du bor.
Spola aldrig ner skräp, tamponger eller farliga kemikalier och mediciner i toaletten. Det förorenar floder och sjöar och drabbar både djur och människors hälsa.
Uppmärksamma Världsvattendagen (den 22 mars) och Världstoalettdagen (den 19 november) varje år. Passa på att använda dagen för att samla in pengar till en organisation som arbetar med att öka tillgången till vatten och sanitet.
Källa: www.globalamalen.se
Sidan uppdaterades: