För att individer ska kunna leva och bidra till samhällets utveckling är det av yttersta vikt att de är friska. Att upprätthålla god hälsa innebär att människor behöver tillgång till resurser som pengar, naturen och sociala gemenskaper, oavsett ålder.
Det är glädjande att människors hälsa har förbättrats över tiden. Sedan 1990 har barnadödligheten minskat med hälften. För att upprätthålla denna positiva trend är det avgörande att samhället agerar för att förebygga sjukdomar och hälsoproblem. Om människor ändå blir sjuka, är det viktigt att de har rätt till adekvat vård och behandling.
Källa: www.globalamalen.se
Kommunen strävar efter att främja hälsa och välbefinnande för sina invånare genom att tillhandahålla en bred palett av välfärdstjänster. Det omfattar inte bara tillgång till sjukvård, omsorg, kommunala skolor och socialtjänst, utan också en medveten planering för att möta framtidens behov.
För att säkerställa kvalitet och tillgänglighet inom skola och omsorg, är det kommunens ansvar att kontinuerligt arbeta med att förbättra och utveckla dessa områden. Det handlar om att säkerställa att invånarna får den vård och omsorg de behöver och att kommunens skolor erbjuder en stimulerande och inkluderande miljö för lärande.
Samtidigt omfattar kommunens uppdrag också en framtidsinriktad strategi för att planera för välfärdstjänster. Detta arbete integreras redan i stadsplaneringen för att säkerställa att hälso- och välfärdstjänster kommer att finnas tillgängliga inom alla delar av kommunen i framtiden. Det innebär att ta hänsyn till demografiska förändringar, behoven hos olika åldersgrupper och skapa en hållbar infrastruktur för välfärdstjänster i kommunen.
Nacka kommun ansvarar för flera av de välfärdstjänster som är viktiga för vår hälsa genom hela livet. Det kan både handla om hur skolan och den sociala omsorgen fungerar, om hur bostads- och samhällsplaneringen bedrivs eller i vilken mån det finns kultur- och fritidsaktiviteter för alla (oavsett kön, bakgrund eller socioekonomisk situation). Kommunen har stor rådighet i att prioritera hälsofrämjande och förebyggande insatser inom alla dessa områden.
Exempel på aktiviteter som bidrar till målet är:
Efter en grundlig kartläggning av Agenda 2030 har kommunen bedömt att hela 85 av de totalt 169 delmålen har en tydlig koppling till de uppgifter som ingår i det kommunala grunduppdraget och Nacka kommuns frivilliga åtaganden. Dessa delmål, som kommunen har befogenhet att påverka, återfinns inom samtliga 17 övergripande mål.
Nedan presenteras delmål under mål nr 3, god hälsa och välbefinnande, som är relevanta för kommunen.
Mål nr 3. God hälsa och välbefinnande
Delmål 3.4. Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa.
Delmål 3.5. Förebygg och behandla drogmissbruk.
Delmål 3.6. Minska antalet dödsfall och skador i vägtrafiken.
Delmål 3.9. Minska antalet sjukdoms- och dödsfall till följd av skadliga kemikalier och föroreningar.
Du kan hjälpa till som volontär på ett sjukhus! Sjukhus tar gärna emot hjälp från frivilliga som kan hjälpa till att ringa patienters anhöriga, hämta kaffe eller visa besökare vägen
Undersök och diskutera hur din skola kan implementera hållbara metoder för att minska användandet av skadliga kemikalier och föroreningar som har en negativ påverkan på människors hälsa.
Se till att du är vaccinerad. Det är en enkel sak du kan göra för att se till att du håller dig friskare. Att du är vaccinerad är också bra för samhället i stort.
Källa: www.globalamalen.se
Sidan uppdaterades: