För att främja hållbar utveckling är det både ett mål och ett medel att skapa samhällen där fred och våldsfrihet råder. En viktig grund för sådana samhällen är inkluderande institutioner som är rättvisa och tar ansvar. Genom att undvika konflikter, korruption och våld kan vi skapa förutsättningar för ett samhälle där alla människor är jämlika inför lagen och har lika tillgång till rättvisa. Dessutom ska alla ha möjlighet att påverka och kräva ansvar från beslutsfattare.
I samhällen präglade av konflikter och våld blir det svårt att uppnå positiv utveckling. Konsekvenserna av sådana situationer påverkar människor, ekonomi, miljö och det sociala välbefinnandet på negativa sätt. Länder som lever i krig och långvariga konflikter möter större utmaningar när det gäller att minska fattigdomen. Därför utgör en stark rättslig struktur och respekt för mänskliga rättigheter grunden för att skapa fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.
Källa: www.globalamalen.se
Kommuner, landsting och regioner samverkar ofta trots sin rätt till självbestämmande, och de engagerar sig både med varandra och med näringslivet, akademin, civilsamhället och medborgarna. Det finns även lagar som kräver samverkan med olika grupper.
På lokal nivå spelar kommunen en betydande roll för att främja hållbar utveckling och demokrati, och man samarbetar också med partnerländer genom olika samarbetsprojekt och partnerskap.
Nacka kommun kan bidra till att uppfylla målen genom att främja samarbete och partnerskap mellan den offentliga sektorn, den privata sektorn, akademin och civilsamhället. Genom att lägga fokus på förebyggande åtgärder, gemensam utveckling och resurskoordinering strävar man efter att skapa ett hållbart lokalsamhälle som omfattar alla tre dimensioner.
Nacka kommun har stor rådighet över att skapa delaktighet och inflytande för såväl medarbetare som Nackabor och säkerställa att det finns transparenta institutioner samt god informationstillgång. Det är främst kommunernas och regionernas verksamheter som möter invånarna i deras kontakt med samhället. Att kommunens verksamheter fungerar rättssäkert och motverkar korruption bidrar till att invånarna behåller en tilltro till samhällets institutioner. Nackas trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete, arbete mot våld i nära relationer samt arbete mot radikalisering och våldsbejakande extremism samt ansvaret inom områden som skola, kultur och fritid ger möjligheter att påverka.
Exempel på aktiviteter som bidrar till målet är:
Efter en grundlig kartläggning av Agenda 2030 har kommunen bedömt att hela 85 av de totalt 169 delmålen har en tydlig koppling till de uppgifter som ingår i det kommunala grunduppdraget och Nacka kommuns frivilliga åtaganden. Dessa delmål, som kommunen har befogenhet att påverka, återfinns inom samtliga 17 övergripande mål.
Nedan presenteras delmål under mål nr 16, fredliga och inkluderande samhällen, som är relevanta för kommunen.
Mål nr 16. Fredliga och inkluderande samhällen
Delmål nr 16.1 Minska våldet i världen.
Delmål nr 16.2. Skydda barn mot övergrepp, utnyttjande, människohandel och våld.
Delmål nr 16.4. Bekämpa organiserad brottslighet och olagliga finans- och vapenflöden.
Delmål nr 16.5. Bekämpa korruption och mutor.
Delmål nr 16.6. Bygg effektiva, tillförlitliga och transparenta institutioner.
Delmål nr 16.7. Säkerställ ett lyhört, inkluderande och representativt beslutsfattande.
Delmål nr 16.10. Säkerställ allmän tillgång till information och skydda de grundläggande friheterna.
Om du inte är nöjd med hur något i samhället funkar så finns det ett väldigt bra sätt att lösa det på – engagera dig politiskt!
Anordna ett evenemang för att lära känna människor i ditt område. Det kan vara ett sportevenemang, en grillfest eller något annat. Genom att lära känna varandra skapar ni en trygg, säker miljö.
Genom att vara medveten om de rättigheter du är berättigad till kan du kräva att de uppfylls, och uppmärksamma var det finns brister som måste åtgärdas.
Källa: www.globalamalen.se
Sidan uppdaterades: