Klimatförändringarna utgör en verklig och allvarlig fara för hela mänskligheten, med ökande utsläpp av växthusgaser i miljön. Risken för att jordens temperatur stiger mer än två grader är betydande, vilket kan ha mycket farliga konsekvenser för naturens ekosystem, havsvatten, livsmedelsproduktion, tillgång till vatten samt människors hälsa och säkerhet. Dessutom kan det leda till fler naturkatastrofer.
Vi bevittnar redan nu de faror som dessa förändringar medför, och därför är det avgörande att vidta åtgärder. Genom utbildning, nytänkande och nya lagar kan vi göra betydande förändringar för att skydda klimatet och vår planet. Dessa förändringar ger också enorma möjligheter att modernisera vår infrastruktur, skapa nya arbetstillfällen och bidra till en positiv utveckling över hela världen.
Källa: www.globalamalen.se
Kommuner, landsting och regioner samverkar ofta trots sin rätt till självbestämmande, och de engagerar sig både med varandra och med näringslivet, akademin, civilsamhället och medborgarna. Det finns även lagar som kräver samverkan med olika grupper.
På lokal nivå spelar kommunen en betydande roll för att främja hållbar utveckling och demokrati, och man samarbetar också med partnerländer genom olika samarbetsprojekt och partnerskap.
Nacka kommun kan bidra till att uppfylla målen genom att främja samarbete och partnerskap mellan den offentliga sektorn, den privata sektorn, akademin och civilsamhället. Genom att lägga fokus på förebyggande åtgärder, gemensam utveckling och resurskoordinering strävar man efter att skapa ett hållbart lokalsamhälle som omfattar alla tre dimensioner.
Som kommun spelar Nacka en viktig roll i klimatarbetet och har rådighet i att medverka till att Sveriges utsläpp minskar. Vid den fysiska planeringen har kommunen stora möjligheter att minska klimatpåverkan genom infrastrukturplanering, satsning på kollektivtrafik, cykel, parkeringspolicy och annan trafikplanering. Att minska energianvändningen i byggnader sparar både pengar och miljön. Stora möjligheter finns också inom samhällsplanering och offentlig upphandling i samspel med näringsliv och invånare.
Exempel på aktiviteter som bidrar till målet är:
Efter en grundlig kartläggning av Agenda 2030 har kommunen bedömt att hela 85 av de totalt 169 delmålen har en tydlig koppling till de uppgifter som ingår i det kommunala grunduppdraget och Nacka kommuns frivilliga åtaganden. Dessa delmål, som kommunen har befogenhet att påverka, återfinns inom samtliga 17 övergripande mål.
Nedan presenteras delmål under mål nr 13, bekämpa klimatförändringarna, som är relevanta för kommunen.
Mål nr 13. Bekämpa klimatförändringarna
Delmål nr 13.1. Stärk motståndskraften mot, och anpassningsförmågan till, klimatrelaterade katastrofer.
Delmål nr 13.3. Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar.
Du kan klimatkompensera för ditt resande genom att stötta olika projekt runt om i världen som är bra för klimatet!
Besök climateneutral.org för att se hur stort ditt ekologiska fotavtryck är.
Att minska vår konsumtion av vissa livsmedel såsom rött kött har stor betydelse för att få ner våra utsläpp. I dag orsakar enbart konsumtionen av kött cirka 0,9 ton utsläpp per person och år i genomsnitt i Sverige (Naturvårdsverket).
Minska ditt flygande! Svenskarnas flygande har fördubblats sedan 1990-talet. Testa att ta tåget istället eller varför inte undersöka resmål i ditt närområde?
Sidan uppdaterades: