Mer än hälften av världens arbetstagare befinner sig i farliga arbetsmiljöer, där de ofta har låga löner, begränsade utbildningsmöjligheter och bristande försäkringsskydd. För att möta behoven fram till 2040 krävs skapandet av 800 miljoner nya hållbara arbetstillfällen som främjar både människan och miljön.
En hållbar ekonomisk utveckling förutsätter nyskapande idéer och entreprenörskap, men det är också avgörande att säkerställa mänskliga och rättvisa arbetsförhållanden för att möjliggöra en hållbar framtid. Arbetstagarnas rättigheter måste skyddas, barnarbete och utnyttjande av arbetare måste bekämpas. Detta gynnar inte bara individer utan även hela planeten.
Källa: www.globalamalen.se
Nacka kommun spelar en aktiv roll i främjandet av inkluderande arbetsplatser och tar ett stort ansvar för att stödja de som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.
Som ansvarig för den kommunala vuxenutbildningen och med befogenheter som markägare, markförsäljare, planerare, tillståndsgivare och kontrollmyndighet inom olika områden, har kommunen en betydande inverkan på många företag. Dessutom har kommunen möjlighet att påverka turism, lokal kultur och produktion av lokala varor, vilket bidrar till skapandet av nya arbetstillfällen.
Nacka kommun är med och stödjer utvecklingen av arbetstillfällen för alla grupper, inklusive de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kommunen ansvarar för den kommunala vuxenutbildningen, är markägare, markförsäljare, planerare, tillståndsgivare och kontrollmyndighet inom många områden som berör flertalet företag. Kommunen råder också över påverkan på turism, lokal kultur och lokala produkter som skapar arbetstillfällen.
Exempel på aktiviteter som bidrar till målet är:
Efter en grundlig kartläggning av Agenda 2030 har kommunen bedömt att hela 85 av de totalt 169 delmålen har en tydlig koppling till de uppgifter som ingår i det kommunala grunduppdraget och Nacka kommuns frivilliga åtaganden. Dessa delmål, som kommunen har befogenhet att påverka, återfinns inom samtliga 17 övergripande mål.
Nedan presenteras delmål under mål nr 8, anständiga arbetsvillkor, som är relevanta för kommunen.
Mål nr 8. Anständiga arbetsvillkor
Delmål nr 8.2. Främja ekonomisk produktivitet genom diversifiering, teknisk innovation och uppgradering.
Delmål nr 8.3. Främja politik för nya arbetstillfällen och ökad företagsamhet.
Delmål nr 8.4. Förbättra resurseffektiviteten i konsumtion och produktion.
Delmål nr 8.6. Främja ungas anställning, utbildning och praktik.
Delmål nr 8.8. Skydda arbetstagares rättigheter och främja trygg och säker arbetsmiljö för alla.
Delmål nr 8.9. Främja gynnsam och hållbar turism
Handla endast från företag som använder hållbara material, bryr sig om miljön och behandlar sina anställda rättvist. Kräv även att alla företag börjar arbeta på det viset!
Hjälp unga människor att ta sig in på arbetsmarknaden genom att anordna ett mentorskapsprogram. Be erfarna människor i arbetslivet att komma till din skola och ställa upp som mentorer och dela med sig av sina tips och erfarenheter.
Genom att handla från lokala företag och lokala producenter så stöttar du företag i din närhet och ger de en bättre chans att växa ekonomiskt. I det långa loppet ger det en bättre ekonomi där du bor.
Källa: www.globalamalen.se
Sidan uppdaterades: