Vanliga symtom vid en matförgiftning är kräkningar, diarré och ont i magen. Symtomen kommer oftast plötsligt.
Om du tror att du blivit dålig av egen mat är det viktigt att du tänker igenom hur du har hanterat maten från butiken till hemmet, så att den inte kan ha blivit dålig under transport och förvaring. Om du har kvar något av maten bör du inte slänga den. Resterna kan behövas i undersökningen, för att ta reda på vad som orsakade förgiftningen eller för att fria ett misstänkt livsmedel.
Klicka på den här länken för att läsa mer om matförgiftningar på Livsmedelsverkets hemsida.
Använd kommunens e-tjänst för att anmäla misstanke om matförgiftning. Du är också välkommen att ringa för att ställa frågor eller göra en anmälan - se kontaktuppgifter till miljöenhetens livsmedelsgrupp. Anmälan kan även göras anonymt.
När du gjort en anmälan kommer kommunens livsmedelsinspektörer att undersöka och utreda din misstanke. Vi kommer att kontakta livsmedelsverksamheten som serverat maten eller butiken där du köpt livsmedlet. Om vi får in flera klagomål om samma verksamhet gör vi också en inspektion. Om maten som misstänks finns kvar kan prov tas på maten för analys på laboratorium.
Om du som gjort en anmälan vill veta vad som händer i utredningen är du välkommen att kontakta livsmedelsgruppen.
Sådant du kan anmäla till Nacka Kommuns livsmedelskontroll är till exempel:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sidan uppdaterades: