Strandskyddet är ett förbud och ett generellt skydd som gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag i Sverige. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandlinjen, men i vissa fall kan Länsstyrelsen utöka skyddet till högst 300 meter från strandlinjen.
Detta gäller inom strandskyddad zon
Inom strandskyddat område är det förbjudet att:
Anläggningar eller anordningar som är förbjudna kan till exempel vara bryggor, pirar, staket, grillplats och parkeringsplatser. Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.
Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från förbudet, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.
Kontakta stadsbyggnadsservice om du vill veta mer om vad som är tillåtet inom strandskyddade områden.
Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område, till exempel bygga en brygga eller en friggebod? Om du har ett särskilt skäl kan du få dispens från strandskyddet. De särskilda skälen står i sin helhet i 7 kap. 18 c–d § miljöbalken, och innebär att du kan få dispens om området:
Om platsen ligger inom ett utpekat område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, ett så kallat LIS-område, kan du få dispens om det du vill göra:
Även om du får ett beslut om dispens, gäller strandskyddet för platsen fortfarande. Dispensen betyder bara att du får tillstånd att genomföra just det bygge eller den åtgärd du har fått dispens för.
Här kan du läsa om hur du ansöker om strandskyddsdispens.
Kommunen kan upphäva strandskyddet för ett område i samband med att en ny detaljplan antas, om det finns särskilda skäl för det och om intresset av att detaljplanera området väger tyngre än strandskyddets syften. De särskilda skäl som gäller för att upphäva strandskyddet är samma som för att bevilja en dispens, se 7 kap. 18 c–d § miljöbalken.
Om strandskyddet har varit upphävt i en detaljplan och den upphör att gälla eller ersätts av en ny detaljplan, återinträder strandskyddet. Om man då vill upphäva skyddet eller få dispens måste det prövas på nytt mot de nu gällande reglerna.
För vissa områden är det länsstyrelsen som beslutar om strandskyddet ska upphävas när kommunen antar en detaljplan. Det gäller till exempel för naturreservat som har beslutats av länsstyrelsen, eller vid byggandet av en allmän väg eller järnväg.
Länsstyrelsen kan upphäva strandskyddet i enskilda fall, om det är uppenbart att området saknar betydelse för att tillgodose strandskyddets syften. Länsstyrelsen kan även upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag om området har liten betydelse för att tillgodose strandskyddets syften.
Det är inte tillåtet att upphäva strandskyddet, eller ge dispens från strandskyddet, för den del av stranden som behövs för att allmänheten ska kunna passera mellan strandlinjen och de planerade byggnaderna eller anläggningarna. Avsikten med den fria passagen är att strandskyddets syften ska kunna tillgodoses inom denna del av stranden. Kravet på fri passage gäller dock inte om byggnaderna eller anläggningarna för sin funktion måste ligga vid vattnet.
Bygglov och strandskyddsdispens är olika saker
Bygglov och strandskyddsdispens är skilda från varandra och är två olika saker. Även om du fått bygglov behövs dispens från strandskyddsreglerna och vice versa. Även när bygglov inte är ett krav behöver du strandskyddsdispens, exempelvis för bryggor, friggebod eller altaner. Grundregeln är att alla ändringar i strandskyddsområdet kräver dispens.
Kommunen kontrollerar
Kommunen bedriver tillsyn för att kontroller att syftet med strandskyddet följs. Miljöinspektörer utför tillsynen, och när kommunen får in ett ärende kontrolleras två frågeställningar
Vad händer med åtgärder som gjorts utan strandskyddsdispens?
Om du utför en förbjuden åtgärd inom strandskyddet, utan att först sökt och fått dispens, är ett miljöbrott som du kan bli anmäld för. Du kan även behöva ändra på din åtgärd så att den följer de regler som finns, alternativt riva det du byggt och återställa marken. Du kan söka dispens i efterhand (se information ovan).
Kontakta stadsbyggnadsservice om du har frågor om strandskydd.
Sidan uppdaterades: