Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Guide – så ansöker du

Det första du behöver göra är att ta reda på om det du har tänkt göra kräver bygglov eller anmälan. Där ser du också vilka handlingar du ska skicka in med din ansökan.

Detaljplanen styr vad jag får bygga

Nästa steg är att ta reda på vad som får byggas på den tänkta platsen. Om platsen ligger inom detaljplanerat område finns det tydliga bestämmelser om vad som får byggas.

Detaljplanen beskriver:

  • Vad som får byggas inom ett område.
  • Hur stora byggnaderna får vara (höjd och utbredning).
  • Ibland också hur byggnaderna ska se ut.

Om det inte finns en detaljplan kan det ibland vara lämpligt att ansöka om förhandsbesked innan du söker bygglov för att få veta om platsen är lämplig att bygga på. I dessa fall utgår vi bland annat från vad som står i kommunens översiktsplan. Här hittar du information om förhandsbesked.

Här hittar du detaljplanerna för Nacka kommun.

Så här ansöker du

Ansökan

Använd vår e-tjänst för att göra din ansökan.
Logga in i e-tjänsten via denna länk.

Fullständiga handlingar

När vi gått igenom din ansökan meddelar vi dig om ansökan är fullständig eller om du behöver komplettera den. Du meddelas via mail och SMS.

Bygglovsbeslut

Från att vi fått in alla handlingar och eventuella kompletteringar korrekt ifyllda, ska du få ett beslut inom tio veckor. Om det är ett komplicerat ärende kan handläggningstiden förlängas med ytterligare max tio veckor, allts totalt 20 veckor.

I beslutet kan du också läsa om vilka eventuella villkor som gäller och andra upplysningar som du kan behöva.

Att ett bygglov är beviljat betyder inte att det är fritt fram att börja bygga. Innan du kan sätta igång med ditt byggprojekt måste du ha ett startbesked.

Om vi inte klarar att hålla handläggningstiden i ditt ärende har du rätt till en avgiftsreducering. För varje vecka som går minskar din avgift. Om du har rätt till avgiftsreducering, kommer du se det i ditt beslut.

Tekniskt samråd

Vid större ändringar och nybyggnationer, till exempel om du bygger ett nytt bostadshus, blir du och kontrollansvarige kallad till ett tekniskt samråd. På det tekniska samrådet går vi tillsammans igenom ditt förlag till kontrollplan och hur det är tänkt att arbetet ska genomföras. Kontrollansvarige brukar vara den som tar fram ett förslag i större projekt. På mötet får du dessutom mer information om bygglovsprocessen.

Läs mer om kontrollplan här (länk)

Startbesked

För att få påbörja din åtgärd måste du ha fått ett startbesked. Det räcker alltså inte med att du har fått ditt bygglov beviljat. Detta gäller alla åtgärder som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan.

I startbeskedet godkänner vi ditt förslag till kontrollplan. Ibland får du startbeskedet först efter att du har haft ett möte med oss (tekniskt samråd), men vid enklare ärenden kan du får startbeskedet samtidigt som bygglovsbeslutet.

När du fått bygglovet beviljat ska det gå fyra veckor efter bygglovet kungjorts till att du får börja bygga. Byggloven kungörs på Post- och Inrikes Tidningars webbplats.

Om du påbörjar din åtgärd innan du fått startbeskedet kan det innebära att du får betala en sanktionsavgift eller att du blir tvungen att återställa det du gjort.

Arbetsplatsbesök

Vid större ändringar och nybyggnationer gör vi arbetsplatsbesök under tiden bygget pågår. Tillsammans med dig och kontrollansvarig granskar vi att bygget följer kontrollplan, gällande lagar och regler samt det som står i ditt bygglovsbeslut.

Slutsamråd

Vid större ändringar och nybyggnationer kallas du också till ett slutsamråd. På slutsamrådet går vi igenom byggnationen och kontrollplanen. Kontrollansvarig ska ha ett utlåtande om hur kontrollplanen följts och om några eventuella noteringar on själva utförandet

Slutbesked

Innan du får börja använda ditt nya bygge behöver du få ett slutbesked från oss. Slutbeskedet får du efter att ha uppfyllt alla krav som finns i bygglovsbeslutet, startbeskedet och i kontrollplanen.

Sidan uppdaterades: