Anmäl akuta fel per telefon
Ring Kundservice på telefon 08-718 80 00, även efter kontorstid.
Exempel på akuta fel:
- Om du ser att en sandbil har tappat stora mängder sand mitt på vägbanan eller på gång- och cykelbanan som hindrar framkomligheten.
- Om du observerar stora sandmoln, som ser ut som till exempel brandrök, vill vi gärna veta det, eftersom det kan bero på att sanden inte bevattnas ordentligt innan den sopas upp.
Ordinarie sandupptagning 2025 med start den 31 mars
En förberedande grovsopning av sand i kommunområdet startade den 24 mars och den ordinarie sandupptagningen görs från 31 mars, vilken sker över hela Nacka på vägbanor, gång- och cykelbanor, parkvägar och trappor. Upptagningen innebär ytterligare grovsopning, vilken följs upp med en finsopning för att samla upp maximalt med sand.
Preliminär körplan vecka 18 - uppdateras kontinuerligt
- Boo – Sandupptagningen är klar. Inspektion och kompletterande åtgärder startar vecka 19.
- Fisksätra-Saltsjöbaden – Sandupptagningen är klar. Inspektion och kompletterande åtgärder startar vecka 19.
- Sicklaön – Sandupptagningen är klar. Inspektion och kompletterande åtgärder startar vecka 19.
- Älta – Sandupptagningen är klar. Inspektion och kompletterande åtgärder startar vecka 19.
Se karta över prioriterade gator och vägar för sandupptagningen.
Prio 1 röd, prio 2 grön och prio 3 orange.
Uppdatering: Felanmälan från och med måndag den 5 maj 2025
Arbetet med att ta upp sanden har under våren 2025 gått fortare än beräknat och väntas vara helt klar under vecka 18. Därför tidigareläggs det tidigare sagda datumet för att ta upp felanmälan för sandupptagning till att gälla från måndag den 5 maj. Innan dess tas inga felanmälningar upp, annat än om sandhögar är så pass stora att de hindrar framkomlighet.
För effektivare handläggning – bifoga bild till felanmälan
Tänk på att bifoga en bild om du vill göra en felanmälan, så kan vi snabbare handlägga ärendet och uföra eventuella åtgärder.
Till felanmälan för sandupptagning.
I anmälan väljer du kategori "Trafik och utemiljö". Under den fliken väljer du sedan punkt "02. Sandupptagning".
Så här går sandupptagning till
I kommunområdet finns cirka 30 mil vägar och ungefär 16 mil gång- och cykelbanor, där sandupptagningen utförs med över 35 maskinerna alla veckans sju dagar. Arbetet pågår även på kvällar och nätter, men då med färre maskiner.
Sandupptagningen kan bara göras vid plusgrader dygnet runt, eftersom vattnet som sprutas ut för att binda dammet annars fryser. Vissa dagar sker ingen sandsopning alls, vilket beror på rådande temperaturer. Vi sandsopar vägbanor, gång- och cykelbanor, parkvägar och trappor parallellt.
Vi har daglig dialog med vår entreprenör för att stämma av och följa upp hur arbetet fortskrider.
Sanden tas bort i flera steg
- Först blötläggs sträckan för att motverka spridning av damm
- Sedan sker grovsopning och sandupptagning
- Till slut görs finsopning med mindre fordon
Vi anlitar entreprenören för sandupptagningen i de olika kommunområdena, förutom sandsopning av gång- och cykelbanan från Lagnövägen och längs med hela Värmdövägen fram till Stockholmsgränsen, som vi sopar i egen regi.
Sanden återanvänds kommande vintrar
Ungefär 95 procent av sanden som sopas upp kan sållas, rensas från skräp och sparas, för att sedan återanvändas till halkbekämpning under kommande vintrar eller för att återvinnas som fyllnadsmaterial.
Att återvinna och återanvända sanden ger flera fördelar, som till exempel minskade inköpskostnader för ny sand och minskade kostnader för tippavgifter för att göra sig av med använd sand, men också en minskad miljöpåverkan på grund av kortare transportsträckor av sanden.
Sidan uppdaterades: