Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Augusti

Nackaborna mer medvetna om sin klimatpåverkande konsumtion

Fler Nackabor är medvetna om konsumtionens påverkan på klimatet. Unga kommer att resa i samma utsträckning eller mer som innan pandemin, men tror i högre grad än äldre att deras beteenden kan påverka klimatet. Det är några av resultaten i Nacka kommuns attitydundersökning avseende Nackbornas syn på sin konsumtion i förhållande till påverkan på klimatet.

Nacka kommun genomförde under våren en enkätundersökning för att undersöka och få ökad kännedom om Nackabornas kunskaper, attityder och beteende i frågor kopplade till klimatpåverkan. Frågorna i undersökningen handlade om klimatförändringar och attityder, transporter, livsmedel, ekonomi, återanvändning och hinder för att leva klimatvänligt. Frågeställningarna var kopplade till kommunens miljöprogram där är ett av målen är att minska klimatpåverkan från konsumtion.

– Klimatförändringarna är mer aktuella än någonsin, det visar ju inte minst extremvädret denna sommar. En viktig del i kommunens klimatarbete är att få koll på konsumtionen och vad den för med sig i miljöpåverkan. Det är en stor utmaning i att få fler Nackabor att förstå kopplingen mellan livsstil och klimat. Genom enkätundersökningen har vi skaffat oss ett bra underlag för det fortsatta arbetet. Kommunen arbetar bland annat med att ta fram en koldioxidbudget, säger Hans Peters (C), ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott.

– Undersökningen visar en svag men tydlig trend mot ett ökat medvetande hos Nackaborna när det gäller klimatpåverkan för konsumtion. Många har förändrat sin syn på vad man själv kan göra för att minska sin klimatpåverkan. Men fortfarande återstår en hel del arbete när det gäller att sänka de direkta och indirekta utsläppen av växthusgaser, säger miljö- och bygglovsdirektör Andreas Totschnig.

I jämförelse med den senaste attitydundersökningen 2016 framkommer att färre Nackabor använder bilen för att handla, att köttkonsumtionen bland Nackaborna har minskat och att fler Nackabor har gjort aktiva val kring sparande i miljöpåverkande fonder, aktier eller pensionsfonder.

Undersökningen visar också att:

  • Det är vanligare att köra en elbil eller elhybrid. Användningen av bilen är något som har minskat.
  • Fler respondenter kan tänka sig att byta ut sin flygresa till att istället ha semester hemma, något som också kan vara en konsekvens av pandemin.
  • De som anser sig vara klimatmedvetna skiljer sig tydligare från dem som inte anser sig vara det gällande vilka matvanor man kan ändra för att minska sin klimatpåverkan.
  • En trend kan ses mot en ökad medvetenhet om bland annat konsumtionens påverkan på klimatet.
  • Det finns en medvetenhet och en vilja att ta ansvar, men också att det är viktigt att vi – samhällets aktörer och medborgarna - arbetar tillsammans för att uppnå målet om minskad klimatpåverkan.

Mer om Nacka kommuns miljömål finns här: Nacka kommuns Miljömål 2021

Sidan uppdaterades: