Den här sidan innehåller information kring VFU-studenter på fristående förskolor och skolor i Nacka.
Motsvarande information för de kommunala förskolorna och skolorna finns på den kommunala huvudmannen Välfärd skolas enhetssidor.
Länk till Välfärd Skolas VFU-information
Utbildningsenheten har två kommunsamordnare som har ansvar för samordning för de fristående anordnarna i Nacka*.
Kommunsamordnarnas uppdrag är att
Kommunsamordnarna ansvarar för information och samverkan mellan VFU-samordnare inom förskola och skola, VFU-sekretariatet, lärarprogrammens VFU-studierektorer.
*Den kommunala huvudmannen Välfärd skola har motsvarande uppdrag inom sin egen organisation.
På skolnivå finns en förskole- och skolsamordnare som sköter det administrativa VFU-arbetet på skolnivå. Samordnaren informerar och har kontakt med skolans handledare och svarar på frågor om kapacitet för att ta emot studenter. Samordnaren ansvarar för förskolans/skolans VFU-organisation, handlingsplan och för kontroll av ersättningsunderlag.
I VFU-portalen ansvarar förskole- och skolsamordnare för att förmedla information om kommande studenter till handledarna, koppla handledare till student, ordna ny handledare när enheten inte kan erbjuda handledare och uppdatera VFU-portalen med enhetens aktuella handledare.
Om en VFU-samordnare slutar har kommunsamordnaren en dialog med enhetens rektor om ersättare.
Skolans rektor är övergripande ansvarig för förskolan/skolans VFU-åtagande genom avtal. Rektor är ansvarig för att ge handledarna förutsättningar att genomföra sitt uppdrag som handledare. Rektor är även ansvarig för att ge handledaren möjlighet att delta i VFU-seminarier och kompetensutvecklingsinsatser kopplade till handledaruppdraget. Rektor beslutar om hur VFU-ersättningen får användas eller fördelas.
Om läraren inte har handledarutbildning ansvarar rektor för att ge läraren förutsättning att gå handledarutbildning.
Samordnarna ska föra en dialog med handledarna om vilken modell för placering som ska användas. Nedan följer tre olika modeller.
Inom samverkansavtalet tar vi emot lärarstudenter från
I maj och november/december skickar kommunsamordnaren ut en förfrågan ut till samtliga VFU-samordnare inom förskola och skola. Förfrågan gäller hur många nya studenter enheterna kan ta emot under nästa termin.
Förfrågan bygger på en bedömning från lärosätet av hur många platser som kommer att krävas i olika ämnen och för olika utbildningsprogram hos de huvudmän som anslutit sig till VFU-avtalet och klusteravtalet. Utifrån denna bedömning skickas ett önskemål om antal platser per program och ämne från VFU-sekretariatet till varje huvudman.
Den 20 juni och 20 december ska besked lämnas till lärosätena. I februari respektive september är lärosätenas placeringsarbete klart.
Om en handledare misstänker att en student inte kommer att nå förväntat studieresultat ska handledaren snarast möjligt kontakta studentens lärosäte.
Studenten som vill byta VFU-placering ska kontakta sitt lärosäte. Lärosätena har olika regler och rutiner för byte av VFU-plats.
VFU-portalen är det digitala verktyg som används för att administrera placeringar och kapacitetsförfrågningar. Här kan förskole- eller skolsamordnare se placerade studenter under sin enhet och registrera handläggare.
VFU-portalen har startats och underhålls av Stockholms universitet och VFU-sekretariatet. Kommunsamordnare och skolsamordnare har tillgång till portalen.
Har du frågor som rör portalen gå in på su.se/vfuportal
VFU-portföljen används för studenter från Stockholms universitet, Södertörns högskola och Gymnastik- och idrottshögskolan. Portföljen är ett digitalt pedagogiskt verktyg som används under lärarstudenternas VFU. I VFU-portföljen finns allt material från kursläraren som berör den aktuella VFU-kursen, studentens VFU-dokumentation samt dokumentation kring eventuella trepartssamtal och VFU-rapport.
När studenten ser sin placering i sin VFU-portfölj (cirka två till tre veckor innan kursstart) kommer hen att bjuda in dig till sin VFU-portfölj. Du får då ett mejl där du accepterar inbjudan och loggar in på vfu.su.se via inloggningssättet EduID.
Via EduID-inloggningen ser du samtliga studenter som du är handledare för och som har bjudit in dig till sina VFU-portföljer. Här hittar du all information om studentens VFU-kurs, kursplan, handledarbrev från kursansvarig med mera.
Du kommer att delta i ett trepartssamtal (i de kurser där detta ingår) med studenten och en kurslärare. Du lämnar in underlag för bedömning (VFU-rapport) av kursen på studentens VFU-portfölj.
Nedan finner du en instruktionsfilm för handledare i VFU-portföljen.
Observera att du loggar in med EduID och inte Skolfederation.
Kontakta VFU-portföljen på e-post: portfoljvfu@su.se för att kontrollera att rätt e-postadress till dig ligger i VFU-portalen.
Kontakta VFU-portföljen på e-post: portfoljvfu@su.se
VFU-avtalet reglerar den ersättning som skolorna får för att ta emot studenter. För närvarande är ersättningen 600 kronor per student och högskolepoäng (1 högskolepoäng = 1 vecka) för lärosäten inom Storstockholm.
Förskolor/skolor som tagit emot studenter från andra lärosäten än de som Nacka kommun har i sitt samverkansavtal ansvarar själv för att fakturera lärosätet.
Utbildningsenheten har två kommunsamordnare som har ansvar för samordning för de fristående anordnarna i Nacka:
Sidan uppdaterades: