Bild: Gamla plastleksaker - kanske av PVC eller andra olämpliga material?
Med den här informationen vill vi ge en vägledning till en hemmiljö där man undviker riskabla kemikalier. Det är extra viktigt att skydda barn från skadliga kemikalier eftersom de fortfarande utvecklas och vissa kemikalier kan komma att störa den utvecklingen.
Fler tips för en giftfri miljö finns att läsa i Nacka kommuns information om giftfria förskolor.
Informationen är ett led i kommunens arbete med att uppnå ett av Nackas sex miljömål: Giftfri miljö. Den är uppdelad efter hemmets vanligaste rum.
Om miljömålet Giftfri miljö
Servera mer ekologisk och vegetarisk mat
Vid framställning av ekologisk mat används inte kemiska bekämpningsmedel. Genom att öka andelen ekologisk mat minskar mängden kemikalier i maten. Vissa livsmedel är viktigare att byta ut till ekologiska än andra, till exempel kaffe, mejeriprodukter, kött, äpplen, bananer, citrusfrukter, vindruvor och russin, potatis, lök och paprika. Det är även bra att äta vegetariskt eftersom det ofta ansamlas mer miljögifter i djur än i växter. Undvik fisk från Östersjön eftersom den innehåller höga halter av miljögifter.
Gärna KRAV-märkta bananer! Foto: Ronny Fors.
Läs mer om miljömärkningar
Undvik anti-stick beläggning
Stekpannor, kastruller och bakformar kan ibland ha en non-stick-beläggning (exempelvis Teflon) för att mat och bakverk inte ska fastna så lätt. Beläggningen består dock ofta av så kallade högfluorerade ämnen som riskerar att vara skadliga för hälsa och miljö.
När du ska köpa nya grytor, pannor och formar till köket, välj rostfritt stål, gjutjärn och glas istället. Påsar för micropopcorn kan innehålla högfluorerade ämnen, poppa popcorn direkt i en kastrull i stället.
Undvik konservburkar
Konservburkar av metall innehåller ofta en lack på insidan. Lacken kan i sin tur innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A som kan gå över i maten. Välj därför gärna andra typer av konserverad mat till exempel mat i glasburkar, papperstetror, fryst eller torkad mat.
Spara matrester i glasburk
Om det blir mat kvar när du öppnat en metallkonserv bör du inte förvara resterna i burken. Lägg över och spara maten i en annan slags förpackning, exempelvis en glasburk. Det är bra att hitta alternativ till konservburkar av metall.
Välj glas, porslin och rostfritt
Använd inte plast vid tillagning och servering av mat. Plast läcker olika kemiska ämnen till maten, främst i kombination med värme, feta livsmedel och sura livsmedel. Undvik framförallt plast av polykarbonat märkt med PC eller siffran 7 eftersom materialet kan innehålla hormonstörande ämnen som Bisfenol A. Använd alternativ av glas, porslin, trä, rostfritt stål och gjutjärn. Då exempelvis porslinstallrikar och gjutjärnsstekpannor kan vara tunga är lättviktsporslin och lätt gjutjärnsstekpanna att föredra.
Värm inte mat direkt i en plastburk
Varm plast kan läcka kemikalier till maten. Lägg därför först upp maten på en tallrik av porslin, innan du stoppar in den i mikrovågsugnen. Det går givetvis bra att värma mat i en kastrull på spisen eller i en ugnsform i ugnen också.
Undvik vaxdukar av PVC
Vaxdukar är i vissa fall tillverkade av plasten PVC, även kallat vinyl. Mjuk vinyl innehåller mjukgörande ämnen och ofta används ftalater. Några kan störa fertiliteten och ett flertal misstänks vara hormonstörande. Ftalaterna lämnar plasten under hela dess livslängd. Vill du ha en duk i köket som är lätt att torka av så är det bättre att välja en av exempelvis akrylatbehandlad bomull. Fråga i butiken.
Byt ut PVC-plast i köket mot bättre alternativ
Använd inte PVC/vinyl-folie i köket. Byt ut den mot plastfolie av polyeten (Gladpack) eller använd lock av metall eller glas över det som ska täckas. Byt ut handskar av PVC/vinyl till handskar av polyeten eller nitril.
Kasta gamla nappflaskor
Nappflaskor av plast som fanns i handeln fram till 2011 kan innehålla det nu förbjudna ämnet bisfenol A. Gör dig därför av med gamla plastnappflaskor. Nya flaskor är bättre men kan i vissa fall läcka små doser av andra sorters plastkemikalier. Använd helst nappflaskor av glas.
Värm inte nappflaska i plast i micron
Värm inte välling direkt i en nappflaska av plast. Värm den i ett annat kärl och häll över den i nappflaskan när vällingen är klar. Allra bäst är att välja en nappflaska av glas.
Undvik haklappar av PVC
Haklappar kan vara gjorda av PVC/vinyl som innehåller skadliga kemikalier. Sedan 2007 är de allra värsta mjukgörarna förbjudna i barnavårdsprodukter men kan finnas i äldre varianter. Köp helst en haklapp av annat material än PVC/vinyl.
Spola i vattenkranen tills vattnet blir kallt
Vissa kranar kan läcka bly och koppar. Därför kan det också vara bra att skölja ut det allra första vattnet som kommer ur kranen, särskilt på morgonen när det har stått still en längre tid. Använd endast kallt kranvatten till dryck och matlagning. Vill man ha det varmt ska man värma det exempelvis på spisen eller i en vattenkokare. Varmvattnet från kranen kan innehålla metaller och klassas inte som livsmedel.
Förvara oåtkomligt för barn
Placera farliga kemiska produkter högt upp eller i ett låst skåp. Många placerar exempelvis sitt maskindiskmedel i skåpet under diskbänken, vilket är en dålig plats eftersom det är lätt för barn att komma in där.
Håll koll på kvitton
När man handlat mat är det lätt att kassakvittot hamnar på en bänk i köket. Dessvärre kan termopapper som kvitton innehålla hormonstörande bisfenol A. Av den anledningen ska man inte låta barn leka med kvitton. Kasta dem i soporna eller spara dem på ett bra ställe.
Gärna glasburkar för förvaring! Foto: Ronny Fors.
Rensa bland leksakerna
Lagstiftningen gällande mjukgörande ftalater i leksaker skärptes 2007 så rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än så. Till mjuk plast räknas sådant som går att böja eller ger efter när man klämmer på det, till exempel plastdjur, bollar och dockor. Rensa bort mjuka plastleksaker som luktar, klibbar och känns feta på ytan. Välj leksaker som är tillverkade inom EU och som är CE-märkta.
Trä är oftast ett bra material, men undvik träleksaker med flagnande färg! Foto: Ronny Fors.
År 2013 skärptes lagstiftningen ytterligare för kemikalieinnehåll i leksaker, vilket kan vara bra att känna till.
Undvik elektronik i barnens rum
Det bästa är om datorer och tv-skärmar är placerade i ett annat rum än där barnen sover. Om det inte är möjligt, se till att de är avstängda då de inte används samt vädra gärna en stund före läggdags.
Rensa i utklädningslådan
Kläder, väskor, skärp och plånböcker kan vara gjorda av konstskinn som i sin tur kan bestå av PVC och innehålla mjukgörande ftalater. Även "vanligt" skinn kan vara skadligt att ha direkt på kroppen då det exempelvis kan innehålla krom från garvningen. Tunga oäkta smycken kan innehålla bly och kadmium.
Välj hobbymaterial noga
Undvik cernitlera, modellera av PVC (risk för ftalater och andra mjukgörare) samt konstnärslera (bly). Gör gärna egen trolldeg, play do-lera eller slime som är bättre alternativ. Vid uppvärmning av plast, som vid strykning av pärlplattor, vädra och se till att barnen inte är i samma rum. Välj vattenbaserade barnfärger och barnanpassat lim som är fritt från lösningsmedel.
Undvik madrasskydd av PVC
PVC/vinyl kan finnas i många olika former. Ibland återfinner man det i madrasskydd, så kallad plastad frotté. Mjukgjord vinylplast kan innehålla hälsoskadliga ftalater. Använd gärna ett madrasskydd av annan plast. Ett dubbelvikt badlakan kan räcka som skydd mot mindre olyckor.
Använd inte gammalt skumgummi
Äldre skumgummi kan innehålla kemiska flamskyddsmedel som nu är förbjudna. Byt gärna ut gamla madrasser, möbler, kuddar och mjukdjur från 70-, 80, och 90-talet som är stoppade med skumgummi. Köper du nytt bör du fråga tillverkaren eller butiken för att kunna undvika även nya kemiska flamskydd. Välj gärna miljömärkt och naturmaterial när du köper nytt.
Tvätta textilier och leksaker regelbundet
Gardiner, filtar, täcken, mjukdjur, tygleksaker, mattor och andra textilier samlar gärna smuts och damm. Tvätta och vädra regelbundet. Det är också kemikaliesmart att tvätta nya kläder och andra textiler innan de tas i bruk så att kemikalierester från produktionen tvättas ur.
Vädra och håll rent
Flera skadliga kemikalier ansamlas i damm. Att städa och vädra är effektiva sätt att minska exponeringen. Eftersom inte heller reningsverken vill ha de skadliga kemikalierna i dammet är det bättre att dammsuga än att våttorka. Då hamnar ämnena för förbränning istället för i avloppet. Använd gärna effektiva filter (till exempel HEPA-filter) i dammsugaren, så slipper du att skadliga ämnen kommer ut i inomhusluften.
Byt ut PVC-golv
PVC/vinyl-golv kan innehålla hormonstörande ftalater och hälsoskadliga metaller. Bättre alternativ på golv är trä, klinker och linoleum. För att inte förstöra linoleum-golv är det viktigt med torra städmetoder.
Rutiner för elektronik
Elektronik innehåller skadliga flamskyddsmedel och hormonstörande ftalater. I vardagsrummet finns ofta mycket elektronik. Stäng av apparater som inte används och vädra gärna varje dag så minskar du mängden skadliga ämnen.
Efterfråga miljömärkta möbler och elektronik
Genom att efterfråga miljömärkta varor hjälper du till att driva marknaden åt rätt håll. Stor efterfrågan ger större utbud och bättre priser på de mest kemikalie- och miljösmarta alternativen.
Vädra och håll rent
I damm samlas gärna många kemikalier. Det är särskilt viktigt att dammsuga i närheten av elektronik som kan ge ifrån sig både flamskyddsmedel och ftalater. Undvik att skölja ner damm i avloppet eftersom reningsverken inte heller vill ha kemikalierna. Det är bättre om de hamnar i soppåsen (enklast via dammsugarpåsen).
Hantera lågenergilampor och lysrör på ett säkert sätt
Lågenergilampor innehåller kvicksilver. Om en varm lampa går sönder ska rummet lämnas och vädras i 20-30 minuter innan man vistas i rummet igen. Resterna av lampan torkas upp med papper och läggs i en burk märkt "Kan innehålla kvicksilver" och lämnas in till en återvinningscentral som miljöfarligt avfall. Dammsug inte upp den trasiga lampan eftersom kvicksilvret då kan spridas i luften. Tvätta händerna när du har tagit upp resterna av lampan.
Som bättre alternativ kan LED- och halogenlampor användas istället för lågenergilampor, dessa innehåller inte kvicksilver. Se också www.kemi.se
Begagnat är ofta bra
I begagnade möbler som innehåller spånskivor har allergiframkallande formaldehyd vädrats ut i stor utsträckning. Undvik dock möbler och kuddar med skumgummi från 70-, 80- och 90-talet, eftersom det då användes flamskyddsmedel som idag är förbjudna.
Fråga om ytbehandling
Textilier i till exempel sofföverdrag kan vara behandlade med högfluorerade ämnen som gör att de är smuts- och vattenavvisande. De kan också vara behandlade med kemiska flamskyddsmedel. Vid köp av ny soffa, gardiner, mattor och andra textilier bör du undvika de här ämnena. Fråga i butiken eller be dem fråga leverantören.
Elda förnuftigt
Se till att förbränningen i kaminen eller öppna spisen blir fullständig med hjälp av riktigt torr ved och ordentlig syretillförsel. Då minskar bildningen av skadliga partiklar och PAH:er. Var också måttlig i ditt eldande av levande ljus och undvik långa rykande vekar av samma anledning.
Läs mer: Installera och sköta eldstad
Renovering
Vid ombyggnad och renovering hemma använd endast godkända byggvaror. Utgå från BASTA-registret eller Sunda hus för att välja rätt produkter. Byggvarubedömningen har också rekommendationer.
Kontrollera ventilation
Luften i en bostad behöver bytas ut hela tiden. Ventilationssystemet ska tillföra en tillräcklig mängd uteluft och föra bort föroreningar och hälsofarliga ämnen. Dålig ventilation kan leda till hälsobesvär.
Ventilationskanaler och ventilationsdon ska hållas rena och fria från exempelvis damm, inredning och möbler så att ventilationssystemet fungerar som det ska och tillföra frisk luft.
Välj miljömärkta och parfymfria hygien- och städprodukter
Vid val av hygien- och städprodukter välj gärna miljömärkta och parfymfria alternativ. Både för att minska risken för negativa hälsoeffekter och för miljön. Även Astma- och allergiförbundets märkning kan vara vägledande.
Foto: Ronny Fors.
Dosera tvätt- och diskmedel efter förpackningens anvisning
I Nacka är vattnet "mjukt" och därför räcker den lägsta doseringen för att disken och tvätten ska bli ren. Tabletter för maskindisk går ofta helt enkelt att dela på hälften, då de är anpassade till ett kalkrikare och alltså "hårdare" vatten. Att använda mer än nödvändigt är slöseri med pengar och resurser, det gör också att det kommer mer och onödiga kemikalier till reningsverken och vattendragen.
Undvik sköljmedel
Att använda sköljmedel är en onödig vana för många. De lämnar kemikalierester i kläderna och förser reningsverken med onödiga tensider.
Tvätta nya textilier
Tvätta nya kläder, lakan, handdukar innan de används, särskilt viktigt är det textilier som används nära huden. Tvätta även nya mjukdjur och övriga textilier. På så sätt minskar risken för skadliga processkemikalier.
Tvätta händerna
Kemikalier fastar ofta på händerna så tvätta dem regelbundet. Tvätta händerna efter att du varit på toaletten, varit ute, efter kontakt med elektronik och kemiska produkter som färg och lim. Uppmuntra barnen att göra detsamma. Med goda rutiner för handtvätt minimeras risken att skadliga ämnen kommer in i kroppen, särskilt för barn då händerna ofta hamnar i munnen.
Undvik väldoft på burk
Att spraya blomdoft i badrummet efter toalettbesök eller förse toaletten med doftblock är en onödig kemikaliebelastning på inomhusmiljön och i avloppen. Parfym kan även påverka förekomsten av bland annat astma och allergi.
Använd inte våtservetter
Våtservetter innehåller många olika kemikalier och används ofta slentrianmässigt. Har man blöjbarn kan man försöka att placera skötbordet nära en vattenkran och använda tvättlappar av papper eller tyg istället. På resan brukar hushållspapper och en flaska vatten fungera bra.
Använd inte PVC
Byt ut skötbäddar, badkarsmattor och duschdraperier av PVC/vinyl eftersom de innehåller skadliga mjukgörare. Undvik även gamla badankor och andra liknande badleksaker. Byt ut handskar av PVC/vinyl till handskar av polyeten och nitril.
Impregnera fluorfritt
Impregneringsmedel för skor, kläder och andra textilier kan bestå av högfluorerade ämnen. Men det finns även utan. Efterfråga de kemikaliesmarta alternativen, impregnera fluorfritt.
Plasttryck utan ftalater
Plasttryck på kläder kan ibland vara gjorda av PVC och innehålla skadliga ftalater. Många större kedjor har i dagsläget gått ifrån vinyltryck. Fråga i butiken innan du handlar.
Bojkotta antibakteriellt
En del träningskläder och skor är behandlade med antibakteriella ämnen för att skyddas mot dålig lukt. De här ämnena är ofta miljöskadliga och sprids till miljön när varorna tvättas eller kasseras. Dessutom tvättas ämnena ut efter bara några tvättar. Att behandla kläder mot dålig lukt är onödigt och miljöovänligt.
Funktionskläder utan miljögifter
Många fritidskläder är behandlade med högfluorerade ämnen för att stå emot väta men samtidigt kunna andas. De här ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och bör undvikas. Fråga efter fluorfria fritidskläder och skor, det finns nu flera miljövänliga alternativ på marknaden.
Vinylfria regnkläder
Förr var det vanligt att galonkläder var tillverkade av PVC (även kallat vinyl) som kunde innehålla ftalater. Idag är det vanligare att de är gjorda av polyuretan (PU) som är ett bättre alternativ. Läs på den lilla lappen. Undvik även allväderstövlar av PVC.
Begagnat är ofta bra
Att köpa begagnade kläder är billigt, miljövänligt och oftast även kemikaliesmart. Kemikalierester från produktion och frakt är förhoppningsvis sedan länge urtvättade. Undvik dock gamla plasttryck och regnkläder som kan innehålla PVC/vinyl med ftalater.
Handla miljömärkta produkter
I miljömärkta produkter finns det krav på innehållet. Genom att handla dem slipper du de miljö- och hälsovådligaste ämnena som kan finnas i en del rengöringsprodukter. Exempel på miljömärkningar är Svanen, EU Ecolabel och Bra Miljöval.
Städa med enkla medel
Du behöver inte en mängd olika rengöringsmedel till fönster, toalett, handfat, kök, ugn med mera. Undvik särskilt kemiska produkter som marknadsförs som antibakteriella då de kan innehålla riktigt miljöfarliga ämnen. Det går bra att hålla hemmet rent med enkla medel som såpa, vatten och en mikrofiberduk.
Foto: Ronny Fors.
Behåll kemiska produkter i sina originalförpackningar
Många förpackningar till kemiska produkter har barnsäkra korkar, det gör dem säkrare än vanliga flaskor och burkar. Att hälla över farliga kemikalier i exempelvis en saftflaska kan bidra till olycksamma förväxlingar. Om ett barn får i sig farliga kemikalier är det också bra att ha originalförpackningen och dess farosymboler till hands när man kontaktar vården eller Giftinformationscentralen.
Var uppmärksam på farosymbolerna
Farosymbolerna visar att en produkt kan vara farlig för hälsan och/eller miljön. Lär dig att känna igen dem och följ noga de anvisningarna som kan finnas på förpackningarna.
Lämna medicinrester till apotek
Kasta inga medicinrester i avlopp eller bland soporna. Medicinerna kan då spridas i naturen och t.ex. påverka fiskar och andra djurs beteende eller förmåga att fortplanta sig. Om antibiotika får stor spridning i miljön kan det leda till fler resistenta bakterier. Sjukdomar som idag är lättbehandlade kan då bli svåra att bota.
Lämna miljöfarligt avfall på kommunens återvinningscentral
Farligt avfall som exempelvis målarfärg får inte kastas i sopor eller hällas i avlopp. Då finns en risk att farliga ämnen sprids i miljön. Lämna istället in avfallet på någon av kommunens återvinningscentraler.
Sidan uppdaterades: