Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Unga konstnärer i full gång

Möt två av Nackas unga konstnärer som skapat känslofulla konstverk med hjälp av pärlplattor till Vårsalong Nacka. Onsdag 8 maj inleds vårsalongen med en vernissage på Dieselverkstaden. Vårsalong Nacka är ett samarrangemang mellan Kulturhuset Dieselverkstaden och Nackas fritidsgårdar.

Det är sen eftermiddag och skapandet är i full gång på Saltsjöbadens fritidsgård. Tillsammans med två fritidsledare, Yousef och Helen, sitter Mohammed, 13 år, och Lucas, 14 år, framåtlutade och fokuserade över den andra delen av deras gemensamma pärlplattor som ska ställas ut i Vårsalong Nacka nästa vecka.

Ett lugn har infunnit sig på fritidsgårdarna

På fritidsgården har fritidsledare tillsammans med ungdomarna pratat om projektet och möjligheten att uttrycka känslor i form av pärlplattor. Information om initiativet har delats på Instagram och man har haft öppna sittningar nästan varje dag. Initiativet med pärlplattor har varit väl mottaget runt om på fritidsgårdarna, och intresset har varit övervägande stort bland ungdomarna.

– Bland vissa ungdomar har intresset varit stort, vissa älskar att jobba med pärlplattor och för andra lockar själva medskapandet och tävlingen i sig, säger Helen.

Hon menar att initiativet har gett en bra möjligheten till ungdomarna att pröva olika former för uttryck och få utlopp för den kreativa processen.

– Många ungdomar har känt sig lugna av att sitta med pärlplattorna, och gillar känslan av att kunna göra lite som man vill ­– det är lite som meditation nästan.

670_pärlplattor_saltisftg.jpg

Fler pärlplattor redo för vårsalongen

Ungefär ett tjugotal ungdomar har hittills skapat sina pärlplattor på fritidsgården där vissa har jobbat enskilt och andra i grupp. Vid besöket hade Saltsjöbadens fritidsgård 17 pärlplattor på gång inför vernissagen nästa vecka.

På Saltsjöbadens fritidsgård har man även tidigare jobbat mycket med kreativa uttryck och löpande erbjudit ungdomar möjligheten till skapande i olika former, i allt från teckning och måleri till lera och keramik – man även upplåtit en vägg i fritidsgårdens lokaler där ungdomarna kan uttrycka sig fritt.

– Det är viktig att synliggöra det här med skapandet och den kreativa processen för ungdomarna och detta är ett bra initiativ med pärlplattor som också skulle kunna utvecklas till fler konstformer.

670_pärlplattor_saltisftg2.jpg

Fokuserat arbete för de unga konstnärerna

För Mohammed och Lucas fortsätter arbetet med pärlplattan under stor koncentration, det mäts och räknas för att kompositionen ska bli rätt. Tillsammans har de utgått från sina pass från sina respektive hemländer Irak och Chile, med några justeringar. Att man kunde delta i vårsalongen fick de höra från fritidsledaren Yousef och båda blev direkt intresserade. Tidigare har killarna bland annat deltagit i konstprojekt ”Vi är framtiden” med Glimpse Mobile Studio som just nu kan ses på busstationer och skärmar runt om i Nacka.

Valet av motiv kom killarna på när de reflekterade över vad som ger starka känslor, och valet föll på känslor förknippade till hemländerna.

– Vi tänkte först göra något om fotboll som vi gillar men sen tänkte vi att alla inte känner igen sig i sporten och de känslor som kommer med den, så vi ville göra något annat som väcker känslor, säger Lucas, och Mohammed fyller i:

– Vi tänkte på det som ger oss starka känslor, våra hemländer. Man har alltid en känsla till sitt hem eller andra hem, fler känner igen sig i den känslan.

Både Mohammed och Lucas har flyttat med sina närmsta familjer till Sverige från Chile och Irak och har många vänner och släkt kvar i hemländerna. När vi frågar om de känslor som väcks hos dem som de vill förmedla i pärlplattorna svarar de:

– Lite ledsnad och saknad men också glädje – men det är mer att vi vill förmedla känslan av att man alltid har ett hem och man har många olika känslor kopplade till det.

De båda konstnärerna ser mycket fram emot vårsalongen där även Mohammed ska jobba tillsammans med Nacka Finest, och på frågan hur de ser på möjligheten att vinna pris som ”Årets vårsalongare” kommer svaret snabbt:

– Stor! svarar Mohammed utan att tveka.

– 100 procent, fyller Lucas i.

Läs mer om Vårsalong Nacka och vernissagen den 8 maj här

Vad är Nacka Finest?

2017 skapade de kommunala fritidsgårdarna ett centralt ungdomsråd för Nackas ungdomar – Nacka Finest. Syftet med gruppen är att ge unga ett forum där deras röster blir hörda samt skapa möjlighet för unga att mötas över kommunen. Flera fritidsgårdar har även sina egna lokala ungdomsråd, läs mer om Saltis Finest här.

Sidan uppdaterades: